Løven i Høyesterett i dramatisk lys

KI i domstolene: Innsikt fra Høyesterett med Cecilie Østensen Berglund

Hvordan ser en dommer i Høyesterett på kunstig intelligens? Og hvordan balanserer man effektivisering, rettssikkerhet og etisk ansvar i en digital rettsstat? I denne episoden av Juridisk ABC møter vi Cecilie Østensen Berglund, høyesterettsdommer, styreleder i Domstolsadministrasjonen og en tydelig stemme i diskusjonen om teknologi og rett.
Sofie Øvrebø
|
Publisert: 01.07.25

Kunnskap først

Gjennom samtalen kommer det tydelig frem at norske domstoler har en moden tilnærming til KI. Berglund bruker selv kunstig intelligens både på jobb og privat, blant annet til å oppsummere komplekse juridiske dokumenter.

Domstolene har utarbeidet klare retningslinjer for bruk av KI, og dommerne er bevisste på etiske utfordringer knyttet til blant annet bias, hallusinasjoner og bevisvurdering i en tid preget av deepfakes og manipulerte data.

Det er frivillig for norske dommere å ta i bruk kunstig intelligens som støtteverktøy, men det er ikke frivillig å ha kunnskap om det.

Økende press på domstolene

Med økende saksmengde og begrensede ressurser ser domstolene etter nye måter å jobbe mer effektivt på. Flere pilotprosjekter er i gang for å teste hvordan KI kan brukes som støtte i oppgaver som dokumentgjennomgang, strukturering og prosessforberedelser.

Riktig bruk av KI kan styrke kvaliteten i arbeidet. Målet er ikke å automatisere avgjørelsene, men å frigjøre tid og kapasitet til de rettslige vurderingene. Teknologien skal støtte – ikke erstatte – dommerens skjønn.

Vi kan ikke bruke dårlige eksempler eller feilbruk som argument for å la være å bruke verktøyet, sier Berglund.

Det handler ikke om å la teknologien styre, men å forstå den godt nok til å bruke den riktig.

Tillit til domstolene

Et tema som går igjen i episoden, er tillit. Mange uttrykker bekymring for at kunstig intelligens skal svekke tilliten til domstolene. Men kanskje er det motsatt?

Mange sier at KI kan skade tilliten til domstolene. Men Sven Marius Urke, direktør i Domstolsadministrasjonen, er mer bekymret for tilliten hvis vi ikke tar det i bruk.

Hvis domstolene ikke følger med på den teknologiske utviklingen, kan de oppleves som irrelevante – både for publikum og for profesjonelle aktører som allerede benytter slike verktøy i sitt arbeid.

Dagens advokater og jurister er digitalt kompetente. Mange bruker allerede KI til research, struktur og skriving. For at domstolene skal kunne rekruttere og beholde dyktige fagfolk, må de tilby moderne og effektive arbeidsverktøy.

Dette handler ikke bare om teknologi. Det handler om å holde tritt med utviklingen – og om å bevare tilliten til rettsstaten.

Vil du høre mer?

Lytt til hele episoden av Juridisk ABC, der Cecilie Østensen Berglund deler erfaringer og refleksjoner om hvordan KI kan støtte rettsstaten uten å gå på akkord med rettssikkerheten.

Episoden avsluttes med noe helt eget – en KI-generert sang.

🎧 Du finner episoden der du hører podkast:

▶️ Spotify
▶️ Apple Podcasts

Ønsker du å motta nyhetsbrevet vårt?

Logo

© 2025 Juridisk ABC